Experts schatten dat je ongeveer 30% van de stroom die je via je zonnepanelen produceert, zelf verbruikt. De overige 70% wordt naar het distributienetwerk geleid. Met een thuisbatterij sla je die overtollige energie zelf op, wat resulteert in een zelfvoorziening van 60 tot 80%.
Dat percentage is afhankelijk van je verbruikspatroon, en de sterkte en de opslagcapaciteit van je batterij en omvormer. Zeker tijdens de wintermaanden zal je waarschijnlijk niet toekomen met je opgeslagen energie, waardoor je toch nog steeds energie van het net zal moeten halen.
Is zo’n dure thuisbatterij de investering waard?
Vooral consumenten met een digitale elektriciteitsmeter die voor het nieuwe nettarief kiezen, zijn gebaat bij een batterij. Het prosumententarief zorgt er namelijk voor dat je het elektriciteitsnet als ‘opslagplaats’ voor je overproductie gebruikt. Bij het nieuwe systeem valt dit weg, dus ofwel verschuif je je verbruik best naar een ander tijdstip (bv. door de vaatwasser ‘s nachts te programmeren). Ofwel moet je je teveel aan energie elders opslaan, op een thuisbatterij bijvoorbeeld.
De Vlaamse overheid biedt sinds 1 augustus 2019 een premie voor thuisbatterijen aan voor gezinnen met een digitale elektriciteitsmeter.
Deze premie vraag je zelf aan bij het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Let op: je hebt hiervoor een attest van Fluvius nodig. Meer weten over de premie voor thuisbatterijen?